Amazonas unika djur- och växtliv: den rosa floddelfinen

Foto: Anrikt Krisanakul

Ja, det finns faktiskt delfiner i Amazonas, trots att vi befinner oss otaliga mil från havet. Delfinen har många namn: Amazondelfin, rosa floddelfin eller boto. Den återfinns i Amazonasfloden och dess bifloder runt om i regnskogen. Den rosa floddelfinen är särskilt karaktäristisk för, ja såklart, sin rosa färg. Men bara hanarna är rosa: man tror att färgen kommer från ärr och sår från kamper och slagsmål mellan hanar. Ju tydligare rosa färg desto mer attraktiv blir hanen för honan. Man har också dokumenterat att hanarna under parningssäsongen håller olika föremål, kvistar, grenar eller till och med sköldpaddor i munnen och slår dessa mot ytan som ett sätt att imponera på honorna. Den rosa floddelfinen särskiljs också av en tydlig bula på huvudet och av sin långa mun, som den kan använda för att hitta byten i leran och i trånga utrymmen. De använder också ultraljud för att hitta fisk, vilket behövs i Amazonas grumliga floder där synligheten under ytan är så begränsad.

Varje år under regnperioden översvämmas Amazonas floder och marken under trädkronorna fylls av vatten. Då simmar floddelfinen långt in i den översvämmade skogen, mellan trädrötter och snårig växtlighet, i stor kontrast till dess släktingar som avverkar mil efter mil ute på de stora oceanerna. Särskilt honorna tar tillfället i akt att få lite avstånd till de bråkande hanarna.

Gamla sägner säger att floddelfinen har magiska egenskaper, att den kan ta formen av en människa och gå upp på land. Om det är sant eller inte säger vi ingenting om, men vi håller med om att den rosa floddelfinen är närmast magisk!

Foto: COULANGES

-Isabella Hjorth

Källa: National Geographic