Brasilianska myndigheter inleder stor insats mot illegal gruvverksamhet på yanomami-folkets marker i Amazonas

Ingripanden började förra måndagen med hjälp av specialstyrkor; ungefär 25 000 guldgrävare har flockats i territoriet, vilket har bringat våld, sjukdom och förödelse.

IBAMA:s insats för att avlägsna illegala guldgrävare från yanomamifolkets marker. Foto: IBAMA

De brasilianska myndigheterna har startat insatser för att avlägsna den utbredda, illegala guldbrytningen på urfolket yanomamis marker i Amazonas. Målet är att föra bort tiotusentals illegala guldgrävare från landets största urfolksmarker efter att de gjort intrång i territoriet under flertalet år. Representanter från Brasiliens miljöskyddsmyndighet IBAMA har - med hjälp från urfolksorganisationen FUNAI och det nyetablerade urfolksministeriet - lanserat en sedan länge efterlängtad insats förra måndagen, med militärtrupper som slagit läger längst Uraricoera-floden.

Förra tisdagen meddelande IBAMA att de hade förstört en helikopter, ett flygplan och en schaktmaskin. De hade också beslagtagit vapen, 12 meter långa båtar och 5000 liter bensin, generatorer, internetantenner, kylskåp och ett ton mat. Insatsens huvudsakliga mål är att kapa leverantörskedjor och göra den här avlägsna och kapitalintensiva verksamheten omöjlig, men också att inrätta fasta inspektionsteam på plats i reservatet på obestämd tid, sa IBAMA i ett uttalande

Under senare år, och särskilt sedan Bolsonaro valdes till president 2018, har ett uppskattat antal om 25 000 guldgrävare invaderat urfolkets marker. Detta har fört med sig sjukdom, sexuella övergrepp och väpnat våld till yanomami-samhället (ett urfolk om cirka 28 000 personer) och lett till svår undernäring och död. De senaste veckorna har dussintals yanomami-barn som lidit av undernäring och malaria flugits till sjukhus i Boa Vista. Åtminstone 570 yanomami-barn rapporteras ha dött av botbara sjukdomar under Bolsonaros regeringstid. “Det var en blodig regering”, sa Júnior Hekurari Yanomami, en yanomami-ledare som kritiserar Bolsonaro för att ha gett kraft åt inkräktarna med sin anti-urfolks-retorik. 

Enligt en nyligen publicerad rapport i tidningen Folha de São Paulo slutade väpnade trupper under Bolsonaros regeringstid kämpa mot illegal gruvverksamhet på yanomamifolkets marker, eller vidtog otillräckliga åtgärder vid minst sju tillfällen. Detta försvagade polisens åtgärder och bidrog till att den kriminella aktiviteten i territoriet ökade. Regeringens maskopi med illegala gruvaktörer och dess undanhållande av sjukvård till urfolken skapade en humanitär kris i området, med en explosion av malaria, svår undernäring och andra sjukdomar relaterade till hungersnöd.

“Illegal gruvverksamhet dödar och tvingar folk från deras land”, sa Paula Vargas, Amazon Watchs programansvariga i Brasilien. “Yanomamifolket och skogarna de bor i tar en generation för att återhämta sig från Bolsonaros folkmordsagenda. Det är otroligt viktigt att driva ut guldgrävarna, men det finns mycket mer som återstår: Det pågår en hälsokris utan motstycke i regionen, guldgrävarna kan förflytta sig till andra urfolksterritorier och skyddade skogsområden. Att bekämpa den här fruktansvärda industrin på en plats är inte tillräckligt. Djupgående utredningar behövs för att avslöja vilka som investerar i och vinner på de här skräckscenariona”.

Amazon Watch har vid upprepade tillfällen skarpt kritiserat konsekvenserna som illegal gruvverksamhet har på Amazonas, urfolken och deras marker, och till det hör det ökade våldet och förstörelsen i yanomamifolkets territorium. I september publicerade Amazon Watch tillsammans med Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB) en redogörelse som visade att ledande bil-, teknik-, och elektronikföretag har leverantörskedjor som kan spåras till illegal guldutvinning på urfolks marker i brasilianska Amazonas. Under covidpandemins humanitära kris avsatte Amazon Watch kriskapital till flera urfolk, inklusive yanomamifolket, som gavs krispaket med mat och sjukvårdsutrustning. Under 2020 uppmanade  vi, tillsammans med flera NGOs, till global handling och krävde att den brasilianska regeringen avlägsnade illegala gruvaktörer från yanomami-territoriet med kampanjen Miners Out, Covid Out.

Vi är glada att det äntligen tas krafttag mot illegala guldgrävare på yanomamifolkets marker och vi förväntar oss samma engagemang från regeringen i andra hotade urfolksterritorier.

-Amazon Watch

Översättning: Isabella Hjorth