Ny artikelserie: Amazonas unika djur- och växtliv

Foto: Vinayak Narayan

Amazonas är en unik plats på jorden. Som världens största regnskog skapar den sitt eget klimat, pustar ut 20 % av allt syre i världen, ger hem åt 10 % av alla djurarter på jorden. Vi människor har alltid fascinerats av Amazonas, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. När vi blickar över det oändliga gröna täcket av träd och växter, en ogenomtränglig, snårig och komplex värld, verkar regnskogen vara en hemlighetsfull och oåtkomlig gömma. Vad döljer sig under trädtaken? Vilka rikedomar finns där?

Faktum är att vi egentligen inte vet. Det upptäcks nya arter i Amazonas hela tiden. Det vi däremot vet är att det är den artrikaste platsen på planeten, att ett enormt komplicerat och specialiserat ekosystem härjar här och att arterna som lever här är praktiskt taget oräkneliga. Särskilt stort är frågetecknet kring insekts- och fiskarter, eftersom landskapet gör dem mycket svåra att hitta och identifiera.

Det är inte ovanligt att vi talar om det värde som Amazonas har för oss människor. Regnskogen är vital om vi ska kunna bekämpa klimatförändringarna. Rikedomarna som finns här kan ge oss nya material, bota våra sjukdomar och förse oss med livsmedel. Och eftersom vi långt ifrån kartlagt artrikedomen i Amazonas, vem vet vilka fantastiska uppfinningar som regnskogen skulle kunna ge oss i framtiden! Även om det här är skäl nog att skydda regnskogen, så existerar inte Amazonas för vår skull. Vi vill därför belysa det ovärderliga som Amazonas redan är, och alltid varit, oavsett vår egen vinning av skogen. Varje art, varje liv i Amazonas har betydelse i och med sig självt, och vi kan bara fortsätta häpnas alla de varelser som bor i Amazonas regnskog.

I den här artikelserien vill vi lyfta fram några exempel ur Amazonas unika flora och fauna. Många av de djur och växter som finns i Amazonas är endemiska, vilket betyder att de inte finns någon annan stans. Försvinner Amazonas, så försvinner också de här arterna. De kan inte, bör inte, leva någon annan stans. Varje art är ett mirakel i sin egen rätt, en viktig pusselbit i den enormt komplexa vävnad som utgör Amazonas ekosystem och något som vi måste göra allt för att skydda och bevara. Vi vill här lyfta några av de många endemiska arter som finns i Amazonas, och vi hoppas att ni kan engageras, inspireras och häpnas lika mycket som vi gör över allt fantastiskt som finns i Amazonas.   

Vi publicerar en artikel om en ny endemisk art varje onsdag och fredag fram till den 17 mars. Redan nu kan du läsa den första artikeln om den spännande rosa floddelfinen.

Följ med in under trädtaken!

-Isabella Hjorth

Källa: WWF, Greenpeace, Britannica.