Idag firar vi samernas nationaldag!

Idag, 6 februari, firar vi samernas nationaldag, en dag då vi vill lyfta det samiska urfolket, dess kultur och levnadssätt. Men vi vill också uppmärksamma det förtryck, rasism, stöld och kränkningar av och mot samernas uttryck och rättigheter som inte bara pågått i det förflutna, utan som fortfarande är närvarande i vårt samhälle. Det är av största vikt att vi erkänner det koloniala förtryck som präglat samernas historia och som fortfarande är ett hinder för alla urfolks rättighet till sin mark, språk, kultur, religion och mycket annat.

Idag vill vi ta tillfället i akt och belysa just denna kulturella rikedom som den samiska gemenskapen bär på. Det är en rikedom som vi har lyxen att få ta del av, och idag vill vi skicka vidare några tips till dig som är intresserad och vill lära dig mer om samerna. Vi har definitivt sett ett uppsving av det samiska uttrycket i populärkulturen de senaste åren, och även om vi vill vara försiktiga med att uttolka alltför mycket ur vad som bara kan vara en trendvåg, är vi positiva till att det samiska uttrycket lyfts, sprids och tar plats i vårt samhälle.

Amazon Watch Sverige tipsar:

Sameblod. Filmen Sameblod har redan några år på nacken, den utkom 2016, men den utgör ett starkt porträtt av den samiska verkligheten. I filmen får vi följa en ung samisk kvinna, som går nomadskola och som förväntas ta över familjens renskötsel, men som hamnar i inre konflikt med sitt samiska ursprung.

Sofia Jannok. Sofia är en samisk aktivist, låtskrivare och artist. Hennes musik är en blandning av pop, akustiskt och joik och hon blandar mellan svenska, engelska och samiska. 2021 utkom hennes senaste album LÁVV U.

Sápmitriologin. Ann-Helén Laestadius första bok i Sápmitriologin, Stöld, blev Årets bok 2021. Boken tar sitt avstamp i en liten flickas bevittnande av ett mord på en av hennes renar. Den 23 januari i år utkom triologins andra del, Straff, som följer förtryckets effekt över generationsgränserna.

Historjá – stygn från Sápmi. Britta Marakatt-Labba skildrar en relativt ny del av samernas kamp: den mot klimatförändringarna. Dokumentären kom våren 2022 och har nyligen blivit tilldelad två Guldbaggar, för bästa dokumentärfilm och bästa originalmusik. Du hittar den på SVT Play.

Maxida Märak. Maxida är en svensk-samisk aktivist, skådespelare, låtskrivare och artist. Hon blandar elektronisk musik, hiphop, rap och joik i sina låtar, som inte sällan genomsyras av politiska undertoner.

Sápmifilm. Sápmifilm.com är en streamingtjänst som distribueras av det internationella samiska filminstitutet. För 60 NOK i månaden får du ta del av en mängd olika filmer, serier, dokumentärer, barnfilmer och tecknat.

Vi önskar alla samer en glad nationaldag!