Kvinnor måste vara huvudpersoner i att lösa klimatkrisen

Som den mest utsatta befolkningen, särskilt i skärningspunkten mellan miljö och urfolk, bör kvinnor delta i utvecklingen av globala klimatlösningar

Foto: Mídia NINJA

"Vi kommer alla att påverkas av klimatförändringarna." Sanningen är att vissa kommer att möta effekterna av denna process mycket mer än andra. Konsekvenserna som orsakas av klimatförändringarna går tvärs över ras, kön och social klass. Och det är kvinnor och flickor som är den mest utsatta gruppen för effekterna av klimatförändringarna, där svarta- och urfolkskvinnor är ännu mer utsatta.

Urfolkskvinnor och traditionella kvinnor är i frontlinjen och skyddar Amazonas och värdefulla vattenresurser samtidigt som de står inför de direkta effekterna av miljöförstöring och klimatförändringar. I ett möte för att diskutera hur klimatförändringar påverkar deras liv, rapporterade urfolkskvinnor effekter utöver temperaturhöjningen, så som utrotning av djur och olika inhemska frukter, förlust av hela fält, utbrott av okända sjukdomar, hög förekomst av bränder och förändringar i deras traditionella livsstil.

Edilena Krikati, koordinator för samordningen av organisationer och föreningar för urfolken i Maranhão (COAPIMA), uttryckte:

”Vi kvinnor är de första att känna och observera klimatrelaterade effekter och förändringar i våra dagliga liv eftersom vi har en speciell relation till naturen och territoriet. Det är också vi som sparar fröna och förmedlar dem och annan kunskap till nya generationer – inklusive de olika sätten för territoriellt skydd. Vi måste anpassa oss mer till naturen och inte ingripa så mycket. [Vi måste] stoppa avskogning, sluta förändra landskap, sluta bygga dammar och sluta bygga vägar. Och vi inser inte hur dåligt detta är för vår egen existens. Vi, urfolk, får allt vi behöver från naturen för att äta, leva och vara där. Om detta saknas existerar vi inte längre eftersom vårt förhållande [med naturen] är en helhet, inte i delar.”

Kvinnor påverkas av klimatförändringarna på ett sätt som inkluderar kulturella och sociala sårbarheter. Till exempel, i situationer med miljökatastrofer, särskilt i utvecklingsländer och naturresursresursrika länder, lider kvinnor mer av matosäkerhet. Detta beror på att kvinnor i många situationer är ansvariga för att sköta sina hushåll och ta hand om barnen. Det blir också ännu farligare att gå ensam på gatan – vilket begränsar sökandet efter mat vid klimatrelaterade katastrofer som översvämningar. Och på grund av det patriarkala sammanhang som samhällen har formats i, är kvinnor än i dag i underläge när det gäller att bygga ekonomiska resurser och skaffa sig kvalitativ utbildning, jämfört med män.

Klimaträttvisa representerar en mänsklig syn på problemet med klimatförändringar, som inser att de grupper som är mest sårbara för effekterna av miljökatastrofer i allmänhet är de minst ansvariga för dess orsaker. Det är väsentligt att klimaträttvisa uppnås med jämställdhet, eftersom en hållbar framtid, som önskas av världens ledare, är beroende av det.

Över hela världen visar kvinnor hur deras unika kunskaper och förmågor kan bidra till att göra reaktionen på klimatförändringen mer effektiv och hållbar. Därför är det viktigt att komma ihåg att kvinnor inte bara är offer för klimatförändringar utan också är protagonister i att lösa kampen mot denna kris. Kvinnor, särskilt urfolkskvinnor och POC-kvinnor (People of Colour), måste vara närvarande i beslutsfattande utrymmen, både på lokal och regional nivå och på nationell och global nivå.

Det innebär att mobilisera feministiska grupper så att fler delegationer till FN:s klimatkonferenser har kvinnor i sina lag. Amazon Watch stöder kvinnliga ledare i frontlinjen av Amazonas skydd för att få det logistiska, finansiella och tekniska stöd de behöver för att också delta i klimatevenemang för att påverka globala förändringar. Mångfald, inte bara för kvinnor i allmänhet, utan bland människor och grupper som är extremt påverkade av klimatförändringar (som önationer och urfolk), är nyckeln till en rättvis och inkluderande politik för att mildra och anpassa klimatförändringen.

Utformningen och genomförandet av officiell miljöpolitik och kampen mot klimatförändringar måste därför utgå från ett paradigm av klimaträttvisa kopplat till förverkligandet av mänskliga rättigheter. Full tillfredsställelse av rätten till en balanserad och hälsosam miljö kommer bara att bli verklighet när det finns ett arrangemang av policys som också syftar till att främja tillgång, till exempel till lämpliga bostäder, ekonomisk hållbarhet och matsäkerhet för kvinnor och deras familjer.

För när hindren för kvinnors ledarskap minskar, förvandlar de hela samhällen.

-Camila Rossi