Illegal guldbrytning ledde till död, sjukdom och våld mot Yanomamifolket i Brasilien

De chockerande bilderna av död och förstörelse av Yanomami-folket och deras marker som nyligen svepte över världen återupprättar en tragedi som förespåtts. Illegala gruvarbetare har förgiftat floder med kvicksilver och förstört regnskogen i Amazonas i åratal, medfört väpnat våld, sexuella övergrepp och sjukdomar som tuberkulos, malaria och covid19. Och när illegal gruvdrift i Amazonas blomstrade i Brasilien under Jair Bolsonaros regim, uppstod en allvarlig humanitär kris i Yanomamis territorium.

Yanomamifolket levde nästan fullständigt isolerat från västvärlden fram till 1980-talet, då guld hittades på deras mark. Under decennierna sedan denna upptäckt invaderade omkring 40 000 illegala gruvarbetare dessa landområden i vågor, vilket lett till förstörelse och folkmord.

Den 20 januari utlyste Brasiliens hälsomyndighet en medicinsk nödsituation i territoriet.

Foto: Leo Otero / Ascom MPI

Under flera veckor flögs dussintals Yanomami-barn som lider av undernäring och malaria till sjukhus i Boa Vista. Minst 570 Yanomami-barn rapporteras ha dött av undernäring och sjukdomar som kunnat förhindras, under Bolsonaros styre.

Sedan 1990-talet har det gjorts ett antal studier som väckt uppmärksamhet om de negativa hälsoeffekter som illegal guldbrytning har haft på Yanomamifolket, som består av cirka 30 000 människor. Dessa studier visar att guldbrytning kan kopplas till tuberkulos, malaria, kvicksilverförgiftning och undernäring.

Historiskt sett försörjde sig Yanomami från landet. De äter fåglar, vildsvin, fisk och frukter som bananer från trädgårdar som de sköter. Men guldgruvearbetare har förstört skogen. I många delar av Yanomamis territorium har gruvarbetarna inte bara avbrutit utan förstört näringskedjan, vilket gör det omöjligt för Yanomami att försörja sig från naturen, säger Christina Haverkamp, ​​en människorättsaktivist som har arbetat med Yanomami i över 30 år, i en intervju för DW. "[Gruvarbetarna] lämnar kala fläckar och översvämningar där Yanomami inte kan bygga någonting. I dessa områden har allt vilt flytt och fiskarna är förgiftade av kvicksilver, säger hon.

Foto: Bruno Kelly / Amazônia Real

I april förra året avslöjade en rapport som publicerades av Hutukara Yanomami Association att illegala gruvarbetare som verkade i Yanomamis urfolksterritorier tvingade urfolksflickor så unga som 11 år till sexarbete. "Många gruvarbetare lockar tonårsflickor och kvinnor i Yanomami-samhällena. Det är 11-, 12- och 13-åriga flickor som mutas för att stanna i tältet med dem. De erbjuder mat, kläder och arbetsmaterial [i utbyte mot sex]”, konstaterade utredningen.

En annan rapport "Yanomami under attack" publicerad förra året av Socio-Environmental Institute (ISA) fann att under de fyra åren av Bolsonaros regering, ökade dödsfallen för Yanomami-barn i åldern fem eller yngre med 29 % jämfört med den tidigare regeringen. Rapporten fann också att i regionen fanns hälften av Brasiliens malariafall och att mer än 3 000 barn var undernärda.

Amazon Watch har upprepade gånger fördömt effekterna av illegal gruvdrift på urfolk och deras territorier, inklusive ökningen av våld och förstörelse inom Yanomamis territorium. År 2020, tillsammans med flera icke-statliga organisationer, krävde vi globala åtgärder för att uppmana att den brasilianska regeringen skulle avlägsna de illegala gruvarbetarna inne i Yanomami-territoriet med kampanjen Miners Out, Covid Out. Under den humanitära covid-krisen tilldelade Amazon Watch krismedel till flera urfolksgrupper, inklusive Yanomami, som fick nödhjälp, syrgaskoncentratorer och hälsoförnödenheter.

Under 2021 och 2022 samarbetade vi också med den brasilianska hälsoorganisationen Expedicionários da Saúde och skapade en nödfond för bistånd till urfolk. Vi skickade Yanomami matkorgar, stöttade expeditioner med frivilliga hälso- och sjukvårdspersonal och tillhandahöll snabba tester för Covid-19 och malaria samt skydds- och säkerhetsutrustning och mediciner, som aktiva partner i solidaritetsarbetet för att stödja Yanomami under Bolsonaro-regimens folkmordsperiod.

Förutom direkt stöd till Yanomami drog vi också en linje mellan de brott som begås på deras mark och globala aktörers medverkan. I september förra året publicerade Amazon Watch Blood Gold, en exposé i samarbete med Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB) som visar att leveranskedjorna för teknologi, elektronik och biljättar kan vara befläckade av brasilianskt guld som olagligt utvunnits i Amazonas urfolksterritorier.

Bland sina första handlingar inledde den nyligen invigda regeringen ledd av president Lula da Silva åtgärder som syftade till att avveckla omfattande illegala guldgruvor i Yanomamis urfolksterritorier genom att driva ut tiotusentals illegala gruvarbetare. Brasiliens hälsomyndighet leder samtidigt en stor operation parallellt för att hantera hälsokrisen för Yanomami.

Brasiliens Urfolksminister Sonia Guajajara besöker ett Yanomamitarritorium.

foto: Leo Otero / Ascom MPI

Även om dessa åtgärder är av avgörande betydelse, är Yanomami inte det enda urfolk i Amazonas som har fått sitt territorium invaderat, deras vatten och fiskar förorenat och deras skog förstörd av illegal gruvdrift. Urfolken Munduruku och Kayapó lider också allvarligt av illegal gruvdrift. Nu när många gruvarbetare flyr från Yanomamis territorium, finns det en god chans, om inte den brasilianska regeringen reagerar snabbt för att stoppa denna verksamhet i hela Amazonas, att samma gruvarbetare kommer invadera andra urfolk i jakt på guld och andra värdefulla mineraler. Lula har lovat att stoppa illegal gruvdrift, och vi kommer att fortsätta att utöva påtryckningar tillsammans med våra allierade för att säkerställa att detta sker i alla urfolks territorier.

Terroriseringen av Yanomami och andra urfolk, och förstörelsen av deras landområden av kriminella gruvarbetare får inte bara pausas av brasilianska myndigheter; det måste finnas garantier – för Amazonas och dess folks framtid – att dessa brutala och oacceptabla metoder aldrig mer kommer tillåtas att blomstra. Arbetet som ligger framför oss finns inte uteslutande i händerna på den brasilianska regeringen. Den leds, som den också alltid har gjorts historiskt, av urfolkens motstånd i försvar av deras marker, kulturer och välbefinnande, vilket kräver vår kollektiva solidaritet och fortsatta stöd.

-Camila Rossi