Amazonas kvinnor mobiliserar på internationella kvinnodagen

På internationella kvinnodagen 2023 firade vi urfolkskvinnor som livgivare, visdomsvårdare och ledare samtidigt som vi fördömde våld mot kvinnor och Moder Jord. Över hela Amazonas organiserade Women Defenders virtuella sammankomster, presskonferenser, möten och marscher för att uppmärksamma de fortsatta attackerna mot deras rättigheter, liv och territorier och uppmanade världen att förstärka deras röster och lösningar. Vi delar bilder direkt från dessa firanden med dig.

Foto: @dudadusi


I Ecuador samlades urfolksledare och delegationer från kustensamhällen, Sierra och Amazonia i Quito på onsdagen för 8 miljoners kvinnomarsch:

 

Kvinnor genomförde en ceremoni och tände ett ljus i solidaritet med människor som kämpar i grannlandet Peru, i solidaritet med den dödade försvararen Eduardo Mendúa och med kvinnorörelsen:

En delegation av Mujeres Amazónicas, ett kollektiv av urfolkskvinnor som försvarar regnskogen mot utvinning i ecuadorianska Amazonas, anslöt sig till kvinnomarschen som anordnades av CONFENIAE i Puyo. Amazonas kvinnor reste också till Quito för att gå med i en nationell kvinnomarsch ledd av CONAIE.

National Association of Ancestral Indigenous Women Warriors of Brazil (ANMIGA) firade Internationella kvinnodagen som dagen för deras grundande för två år sedan. I år firar de denna historiska dag med temat: "Den biologiska mångfaldens kvinnor: att stärka våra förfäders rötter och röster." Mer än någonsin vill de bli erkända som innehavare och beskyddare av Moder Jord.

Den brasilianska medieorganisationen Midia NINJA delade den här videon av den federala ställföreträdaren Célia Xakriabá som skickade detta meddelande: "Förändring av landet kommer inte att ske om inte för alla kvinnors händer. #8M i Brasilia!”

Internationella kvinnodagen, som spårar sin historia till kvinnor som motsätter sig kapitalism och autokrati, är en uppmaning till handling för oss alla att fira och centrera kvinnors bidrag till skyddet av Amazonas och vår planet! Vi förstärker deras uppmaning att vidta åtgärder hela denna månad och för det vidare så mycket som möjligt. Du kan vidta åtgärder i solidaritet med kvinnor i frontlinjerna här genom att underteckna ett upprop för att försvara Amazonas och sedan dela den med vänner och familj.

Du kan också stödja kvinnliga försvarare genom att donera till Amazon Watch eller starta din egen insamling på facebook.

- Ada Recinos