En historisk vinst: Brasiliens högsta domstol beslutar till fördel för urfolken - men kampen fortsätter

Den 21 september röstade den brasilianska domstolen om Marco Temporal, eller “time limit”, tesen som var avsedd att forma framtiden för urfolkens markavgränsningar och markrättigheter i Brasilien. 9 av 11 ledamöter i domstolen röstade mot denna juridiska tes och Brasiliens högsta domstol har därmed blockerat försöken att ta ifrån urfolken deras markrättigheter - en historisk vinst för Brasiliens urfolk. 

Credit: João Edson Alves / Agência Brasil

Efter många år av kamp, mobiliseringar och oro, dikterar detta resultat Brasiliens framtid för urfolkens markgränser. Vi kommer verkligen att fira styrkan hos Brasiliens urfolk”, sa Sonia Guajajara, minister för urfolk, för närvarande är i New York och deltar i klimatveckan. 

Denna vinst var Brasiliens urfolks mest avgörande ögonblick i kampen för markrättigheter sedan konstitutionen 1988. Under dessa nästan 35 år har det gjorts flera försök, främst drivna av jordbruksindustrin, till att omforma och minska urfolks rättigheter - som bland annat Marco Temporal-tesen. Amazon Watch har tillsammans med Association of Brazil’s Indigenous People (APIB), Racial Justice and Law Center of the Geúlio Vargas Foundation (FGV), Arns Commission och Climate and Society Institute (ICS) skrivit en rapport om de effekter som Marco Temporal-avhandlingen kunnat ge. 

Rapporten dyker ner i riskerna om hur denna tes vid godkännande hade kunnat äventyra framtiden för urfolken till förmån för mäktiga gruvföretag. Den hade påverkat 217 pågående rättsfall och kunnat möjliggöra nya gruvprojekt i 77 icke-ratificerade urfolksterritorier enligt ny rapport från Ekō.  Marco Temporal-tesen hade makten att påverka urfolkens mark, deras liv och kultur och även vår kollektiva framtid avsevärt. Hade den godkänts hade det inte bara varit en vinst för gruvbolag såsom Vale, Bunge och Anglo American. Det hade också varit en oåterkallelig förlust för urfolkens rättigheter, Amazonas regnskog och framför allt för de 77 urfolksterritorierna som ännu inte erkänts. Det hade också äventyrat alla territorier som redan har erkänts eftersom avgränsningsprocesserna skulle återupptas och krav ställas för att kunna bevisa urfolkens närvaro under 1988. Därför var denna vinst så oerhört viktig.  

Men trots att ledamöterna bildade en majoritet mot Marco Temporal-tesen hade de olika åsikter om andra viktiga frågor som togs upp under rättegången. Domare Toffolis röst väckte oro bland urfolken och människorättsförespråkare. Trots att Toffoli röstade mot Marco Temporal öppnade han upp en komplex och oroväckande debatt kring gruvdrift inom urfolkens territorier och försökte fastställa ett reglerande system för detta. Ämnet ingick inte i rättegången och enligt den brasilianska federala konstitutionen är all gruvdrift på urfolksterritorier förbjuden tills den nationella kongressen antar specifika bestämmelser. 

Kleber Karipuna, verkställande koordinator för Articulation of Indigenous Peoples of Brazil (APIB), sa: “Vi har besegrat Marco Temporal och vi har vunnit den här striden! Det är en glädjestund för alla urfolk. Vi kommer dock att fortsätta vara vaksamma mot andra pågående hot i kongressen. Det finns fortfarande en stor möjlighet att jordbruksindustrin kan reagera som svar på Högsta domstolens beslut. Vi kommer att vara uppmärksamma för att säkerställa att det inte sker någon tillbakagång av våra rättigheter”. 

Under nästa vecka kommer dessa debatter att fortsätta i högsta domstolen och de kommer att fastställa sitt slutgiltiga avgörande i frågor som rör urfolkens markrättigheter  som togs upp under rättegången. 

Förutom att representera en kärnstrid om urfolkens grundläggande rättigheter var Marco Temporal-rättegången vår tids viktigaste klimattvist. I åratal nu har denna grundlagsstrid hindrat skyddet av urfolkens mark vilket lett till våld mot urfolksförsvarare, till försämring av ekosystem, avskogning och utsläpp för växthusgaser. Denna seger är en tydlig demonstration av att urfolken är redo att försvara inte bara sina territoriella rättigheter utan också integriteten i den brasilianska konstitutionen och den globala klimatbalansen”, säger Ana Carolina Alfinito, Amazon Watch juridiska rådgivare.