Enade för klimaträttvisa: Amazon Watch under New York Climate Week

Enade för klimaträttvisa: Amazon Watch under New York Climate Week

När världen brottas med den kommande klimatkrisen, framträdde urfolkskvinnor på Climate Week - ett evenemang som hölls tillsammans med FN:s generalförsamling i New York City - som ett hoppets ljus med ett tydligt handlingskall till förespråkare för klimaträttvisa världen över. Bland de framträdande rösterna som deltog i år fanns den brasilianska ministern Sonia Guajajara, Samai Gualinga från Ecuador och Olivia Bisa från Peru, stödda av Amazon Watch och allierade från hela Amazonas. Vi samlades alla för att förstärka röster från Amazonas urfolk och kräva omedelbara åtgärder för att skydda regnskogen.

I år var FN:s 78:e generalförsamling ett avgörande toppmöte för Klimatambition, lett av generalsekreterare Antonio Guterres, som framhävde det akuta behovet av global åtgärd efter den senaste rapporten från FN:s klimatkonvention (UNFCCC) som uppmanar till att avveckla fossila bränslen och öka användningen av förnybar energi för en rättvis övergång till netto nollutsläpp. En nyckelkomponent i detta handlingskall är att avsluta användningen av Amazonasråolja.

En global kris når en avgörande punkt

Bristen på brådska under årets Climate Week kan inte överdrivas. Amazonas, som vi kallar "jordens hjärtklaff," befinner sig vid en avgörande punkt. Omfattande skogsavverkning, olaglig avverkning och gruvdrift på urfolks mark har pressat detta avgörande ekosystem till bristningsgränsen. Det är en påminnelse om att klimatförändringarnas effekter inte är något avlägset hot i framtiden - de är här, och de är nu.

Urfolk och frontledarna från Brasilien, Ecuador och Peru tog sig ut på gatorna och den centrala scenen under Climate Week för att belysa dessa kritiska frågor och behovet av att skydda och försvara Amazonas genom att erkänna urfolkens markrättigheter.

En av de centrala budskapen som förespråkades i New York var kravet på "Demarcation Now!" i brasilianska Amazonas. Det är en begäran om att den federala regeringen erkänner och officiellt fastställer urfolkens mark. Det är en direkt utmaning mot den kontroversiella Marco Temporal ("Tidsgränsstricket") som hotade att inskränka urfolks markrättigheter. Lyckligtvis, mitt under Climate Week, avslog Brasiliens högsta domstol den tesen med överväldigande majoritet. Sonia Guajajara firade denna seger med oss i slutet av Climate Week under en panel med kvinnliga urfolk, som var medarrangerad av Avaaz.

Amazon Watch, urfolk och deras allierade är obevekliga i denna ståndpunkt: Urfolks rättigheter och suveränitet måste upprätthållas och respekteras, och urfolks marker måste skyddas från olje- och gruvutvinning.

Förstärka kraften i urfolkskvinnors ledarskap

En inspirerande aspekt av årets Climate Week-evenemang är betoningen på ledarskapet hos urfolkskvinnor. I ecuadorianska Amazonas har urfolkens kvinnor spelat en avgörande roll i nyligen vunna segrar för att behålla fossila bränslen i marken i Yasuní National Park i den ecuadorianska regnskogen. Deras motståndskraft och beslutsamhet är ett bevis på gräsrotsrörelsers kraft.

Olivia Bisa, president för Perus Chapra Nation, framträdde som en kraftfull ny röst för Amazonas. Med stöd av Amazon Sacred Headwaters Alliance talade Olivia ut på flera platser under veckans lopp. Hon inspirerade en passionerad grupp aktivister utanför Bank of America Tower under en aktion som arrangerades av våra allierade på Stop The Money Pipeline, och uppmanade institutionen att sluta finansiera förstörelsen av Amazonas. I veckans slut talade hon på en panel med högtstående urfolkskvinnor - inklusive den första kvinnliga ambassadören för urfolken vid Förenta Nationerna - och underströk kraftfullt brådskan i vår gemensamma handling för att försvara Amazonas mellan nu och klimattoppmötet COP30 som kommer att arrangeras av Brasilien 2025.

Climate Week i New York City är inte bara en vecka med diskussioner och presentationer; det är en global vädjan till handling. Urfolkens ledare är i frontlinjen för kampen för klimaträttvisa, och de bjuder in oss alla att gå med dem. Tiden för förändring är nu, och tillsammans kan vi göra skillnad. Gå med i rörelsen, var en del av lösningen och hjälp till att skydda Amazonas och vår planet för framtida generationer!

Andrew E. Miller