#PrayforAmazonia

Amazonas brinner och har gjort det i flera veckor, något som gått obemärkt förbi de flesta nyhetsbyråer i världen. Nu trendar hashtaggen #PrayforAmazonia på Twitter där folk försöker uppmärksamma det bisarra faktum att Amazonas brinner precis i detta nu. Användare är ursinniga på mediefrånvaron, Brasiliens presidents agerande och påpekar att när Notre Dame brann stannade hela världen upp men nu när jordens lungor står i lågor reagerar ingen.

Den här bilden är visar inte den faktiska branden utan symboliserar vad som händer. Foto: Loren McIntyre

Den här bilden är visar inte den faktiska branden utan symboliserar vad som händer. Foto: Loren McIntyre

Det brinner på flera ställen i regionen och tillsammans bildade de ett rökmoln som kunde ses från rymden. NASA forskaren Santiago Gassó meddelade att röken täckte ett område på 3 miljoner kvadratkilometer. Det är också möjligt att denna rök bidrog till att staden Sao Paolo plötsligt mörklades mitt på blanka dagen. Sao Paolos invånare förvirrades av den alldeles för tidiga kvällen och fenomenet gjorde att bränderna i Amazonas uppmärksammades globalt.

Bränderna härjar bland annat i brasilianska Amazonas nära gränsen till Bolivia vilket gör Brasilien ansvarig för släckningsarbetet där. På sociala medier är användare rasande på landets president Bolsonaro för att bränderna fått pågå så länge och att släckningsarbetet inte varit tillräckligt.

Foto: NASA

Foto: NASA

Amazonas har länge ansetts vara brandtålig tack vare dess fuktiga klimat, men på grund av klimatförändringar har regnskogen drabbats av fler och intensivare torka. Årets skogsbränder i Brasilien ökade med över 80 procent jämfört med denna tiden förra året och av dem var över hälften i Amazonasområdet. Ricardo Mello från Världsnaturfonden hävdar att alla bränder i Amazonas är på ett eller annat sätt orsakade av mänsklig aktivitet.

Trots klimatförändringarna är det mycket troligt att bränderna startats av illegal marköppning. Forskningsinstitutet Amazon Environmental Research Institute (IPAM) menar att det inte varit extrem torka i år som skulle kunna förklara denna oproportionerliga mängd bränder. Vid denna tid brukar bönderna bränna sin mark i förberedelse för den nya säsongen men även med dessa bränder inräknat menar Brasiliens National Institute of Space Research (INPE) att antalet bränder är för många och för stora.

Bränderna rapporteras ha startats av bönder som uttryckt att de varit sporrade av Bolsonaros retorik om att öppna upp mer regnskog för lantbruk. En av organisatörerna av ett koordinerat event, som kallades ”Eld Dagen”, uppmanade till samordnade bränder runt om i Amazonas och sa: ”Vi måste visa presidenten att vi vill arbeta och det enda sättet är skogsskövling. Det är att skapa betesmark genom att röja skogen och med eld.”

Eftersom Bolsonaro är en inbiten klimatförändringsförnekare och hävdar att landets egna myndighet INPE ljuger om att skogsskövlingen har ökat med 80% i juni jämfört med samma månad förra året. Bolsonaro har sedan sitt tillträde inspirerat till illegal skogsavverkning och gruvaktivitet genom diverse nya policys och uttalanden. Han har fortfarande inte erkänt allvaret av bränderna offentligt trots att delstaten Amazonas utlyst ett nationellt nödläge för ett par veckor sedan på grund av bränderna.

Amazonas urfolk har försökt varna om hoten mot regnskogen i åratal och gjort motstånd mot dess förstörelse, ibland på bekostnad av sitt eget liv. Nu när världen äntligen lyssnar är det viktigt att också förstå att regeringar och företag runt om i världen möjliggör Bolsonaros farliga policys när dom ingår i handelsavtal med hans regering eller investerar i lantbruksnäringsföretag med verksamhet i Amazonas.”

– Moira Birss, Kampanjdirektör Amazon Watch

De oöverträffade bränderna som härjar i Amazonas är en internationell tragedi och ett farligt bidrag till klimatkaos. Denna förstörelse är direkt relaterad till president Bolsonaros anti-miljö retorik som felaktigt ger intrycket av skogsbeskydd och mänskliga rättigheter som ett hinder för Brasiliens ekonomiska tillväxt. Lantbrukare och boskapsuppfödare har förstått presidentens budskap som en licens att begå mordbrand utan större påföljder i syfte att expandera sin verksamhet in i regnskogen.

– Christian Poirier, Programdirektör Amazon Watch

Demonstrera med oss: Demonstration 7 September 2019

Läs här om hur Brasiliens politiker tjänar på att lantbruksnäringen expanderas in i Amazonas: Complicity in Destruction

Läs här om hur europeiska företag och investerare är medskyldiga till förstörelsen av Amazonas genom lantbruksnäringen: Complicity in Destruction II