Vanguard finansierar kränkningar av urfolks rättigheter i Perus Amazonas.

Kapitalförvaltaren Vanguard måste sluta investera i kränkandet av urfolkens rättigheter och i miljöförstöring.

Foto: Amazon Watch

I årtionden har urfolket Achuar och Wampis i peruanska Amazonas slagit tillbaka mot en ström av oljebolag som försöker borra på Block 64, ett oljeblock skapat på Achuar och Wampis territorium. Detta har skett utan att respektera de internationella standarderna för ett fritt och informerat förhandssamtycke från deras samhällen. 

Achuar och Wampis har goda skäl att motsätta sig ytterligare oljeutvinning: den norra peruanska oljeledningen, som går genom deras territorier, har upprepade gånger brustit och orsakat otaliga utsläpp och ständiga hot mot miljön och säkerheten i deras samhällen.  

Nelton Yankur Antich, president för Peruanska federationen för Achuar-nationaliteter (FENAP), uttrycker:

"Vi vill lämna ett hälsosamt territorium till våra framtida generationer."

Genom åren har många internationella oljebolag försökt ta sig in i territoriet, bland annat Occidental Petroleum, Talisman Energy (nu Repsol) och det chilenska oljebolaget GeoPark. På grund av det ihärdiga motståndet från Achuar- och Wampis-samhällena har alla dessa företag lämnat området efter att ha utövat minimal oljeborrning. Nu försöker ännu ett företag, det statliga oljebolaget Petroperú, ta sig in i Block 64.

Petroperú slutförde nyligen en dyr modernisering av sitt oljeraffineri i kustsamhället Talara, företaget försöker borra ännu mer olja för att mata raffinaderiet och ersätta sina kostnader.

Det finns en röd tråd bland dessa företag som har sökt sig till att kränka Achuar och Wampis markrättigheter, samhällets välbefinnande och miljöhälsa - Var och en har möjliggjorts av finansiella institutioner, och den senaste institutionen som smutsat ner händerna med Amazon-olja är Vanguard. Vanguard hjälper aktivt till att finansiera Petroperús verksamhet genom att köpa dess obligationer och sedan sälja dem till kunder i börshandlade fonder (ETF).

Oavsett hur många oljeutsläpp företag som Petroperú orsakar, och hur många människorättskränkningar och korruptionsskandaler det än skapar, har finansinstitutioner som Vanguard fortsatt att investera i det som om ingenting har hänt. Det här måste få ett slut. Som ett av de största kapitalförvaltningsföretagen i världen kan Vanguards investeringar påverka företagen som den investerar i - företag som direkt påverkar urfolk. 

Vanguard har förklarat för investerare att de inser vikten av att engagera sig med lokala och urfolks samhällen, men de har inte agerat för att stoppa några kränkningar som begåtts av de företag som de investerar i. Det är dags att säga till Vanguard att uppfylla sitt ansvar gentemot både urfolk och planeten, sluta investera i Petroperú och anta en omfattande policy för urfolks rättigheter för att förhindra framtida kränkningar!

-Roshan Krishnan

Översatt av: Angelica Herrera