Seger: Företag bakom Climate Week kopplas till Amazonas förstörelse

Tusentals urfolk, frontlinje- och samhällsaktivister samlades vid NYC Climate Week och kräver klimaträttvisa

Leila Salazar-López

Credit: Kamikia Kisêdjê

Credit: Kamikia Kisêdjê

Efter år av virtuella evenemang sammanföll klimatveckan 2022 med samlingen av världsledare vid FN:s generalförsamling, vilket förde tusentals till New York City för att hålla ledare ansvariga för den eskalerande klimatkrisen och göra urfolkens närvaro viktigare än någonsin.

Vi anslöt oss till urfolk och allierade för klimaträttvisa och åtföljde Amazonas urfolksledare från hela Amazonas, inklusive Dinamam Tuxá, en ledare för Tuxá-folket och verkställande koordinator för Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB), och Toya Manchineri, en ledare för Manchineri-folket och Coordination of Indigenous Organizations of the Brazilian Amazon (COIAB). Närvaron av brasilianska urfolksledare var kraftfull, eftersom landet går mot presidentval som kommer att avgöra Amazonas öde. Även om Bolsonaro förlorar valet i oktober kommer det att bli ett svårt jobb för Lula att hantera förstörelse och kränkningar av rättigheter.

Vi stöttade också urfolksledare från peruanska Amazonas i en virtuell version av rapporten The Risks of Investing in Petroperú. Under vårt webbinarium, "Earth Defenders Demand Divestment from Amazon Destruction", sa Atilio Nayap, representant för Wampis Nation, att de kommer att fortsätta göra motstånd och vill göra klart för alla oljebolag som försöker komma in i Block 64 att de kommer att motsätta sig all oljeborrning inom deras territorier. Budskapet från Wampis till dem på Climate Week var tydligt: ​​"Om banker vill slösa bort sina pengar kan de fortsätta att investera i Petroperú eller i vilket oljebolag som helst som försöker komma in i Block 64."

Med stora ögonblick framför oss som avgör regnskogens öde, förde vi krav från urfolk och frontlinjesamhällen till framkanten av klimatveckan via evenemang, filmvisningar, marscher, webbinarier och presskonferenser. Vi namngav och skämde ut stora företag som var delaktiga i Amazonas förstörelse och förstärkte urfolks lösningar för att permanent skydda regnskogen, tillsammans med allierade organisationer som Sunrise och WECAN, vilket resulterade i steg mot våra nästa segrar:

  • Den europeiska banken och Petroperú-investeraren BNP Paribas kallade vår rapport, The risks of investing in Petroperú, "oroande" när vi skapade en vecka med dålig press för oljebolaget medan dess chefer söker investerare för olje-expansion. En annan investerare, Deutsche Bank, avböjde att kommentera – kanske för att ett tyskt finansbolag nyligen publicerade en text där det stod att ”ett miljardlån lett av Deutsche Bank till det statligt ägda oljebolaget Petroperú är ett exempel på hur ett projekt kan komma i konflikt med hållbarhetsmålen [en bank] själv har satt upp."

  • Urfolksledare tillsammans med 200 allierade i solidaritet, krävde att kapitalförvaltarna BlackRock och Vanguard (båda Climate Week-sponsorer) skulle anta en policy för urfolkens rättigheter och avskogning, men BlackRock vägrar att kommentera – och pressen noterar deras brist på handling.

  • Blood Gold: Complicity in Destruction, vår gemensamma rapport med Association of Brazil's Indigenous Peoples, fick journalister att konfrontera stora teknik- och bilföretag om kopplingar till illegal guldbrytning i Amazonas, inklusive ett offentligt svar från Apple som försvarade sitt engagemang för ansvarsfull inköpsstandard trots vår undersökning.

Dinamam och Toya fick sällskap av José Gregorio Diaz Mirabal, en medlem av Wakuenai Kurripaco-folket i Venezuela, verkställande koordinator för Coordinating Body of Indigenous Organizations of the Amazon Basin (COICA), och Tuntiak Katan, en medlem av Shuar-folket och generalsamordnare för Global Alliance of Territorial Communities (GATC) och COICA. Gregorio och Tuntiak reste till Climate Week för att utbilda globala ledare om deras senaste rapport genom Amazonia for Life: Protect 80% by 2025-koalitionen med titeln Amazonia Against the Clock, som dokumenterar den snabba nedbrytningen och avskogningen som sker i regnskogen.

"Vi är på NY Climate Week för att dela vad som har hänt i Brasilien med det internationella samfundet. Bolsonaros regering har avvecklat institutioner, främst de som stödjer urfolkens och quilombolas rättigheter. Han försöker ständigt få igenom lagförslag som skulle inkräkta på urfolkens rättigheter. Den här veckan är väldigt viktig för att vi ska kunna föra detta budskap till det internationella samfundet och fördöma det som sker i Brasilien.”

Toya Manchineri, samordning av ursprungsorganisationer i den brasilianska Amazonas (COIAB)

Delegationen har framgångsrikt lyft hyckleriet hos företag och finansiella institutioner som påstår sig vara miljöförvaltare och anhängare av urfolkens rättigheter. Ett tydligt exempel är Deutsche Bank. Finansjättens vd sa just, "företag som inte lägger hållbarhet i centrum för sin strategi idag riskerar att försvinna från marknaden inom de närmaste tio åren eftersom deras produkter och tjänster inte längre passar in i den föränderliga världen." Samtidigt fortsätter Deutsche Bank att ha en relation med Petroperú. Termen "greenwashing" går helt enkelt inte tillräckligt långt för att beskriva agerandet av många NYC Climate Week-sponsorer som fortsätter att finansiera klimatkaos och fortsätter sin medverkan i förstörelsen av Amazonas regnskog och urfolks mark.

Vidare ger rapporten The Risks of Investing in Petroperú – förutom att visa på risken med att investera i oljebolaget Petroperú – en tydlig bild av oljeindustrin i Peru och behovet av en rättvis energiomställning. Fiske- och urfolkssamhällen organiserar sig och enas för att skapa en starkare allians som motsätter sig oljeborrning och dess effekter. Under de kommande månaderna kommer vi att stödja en peruansk delegation för att träffa bankrepresentanter och kräva ett slut på finansieringen av olje-expansionen.

Apple, Tesla, Samsung, Microsoft, Intel, Sony, Volkswagen, Ford och General Motors kanske köper guld som utvinns illegalt från urfolkens territorier i brasilianska Amazonas, och vi kommer att kräva att de bevisar motsatsen. Tillsammans med APIB kommer vi att hålla teknik- och bilföretag ansvariga för att rensa upp sina "blodfärgade" leveranskedjor. Bevisbördan ligger i händerna på dessa företags chefer.

Credit: WECAN


Människors makt är starkare än företagens makt. Vi vidtar åtgärder i solidaritet med urfolken och samhällen på frontlinjen för rättvisa och ansvar gentemot alla som är delaktiga i Amazonas förstörelse. Efter dagar av händelser och dialoger tog en marsch tusentals studenter och aktivister, under ledning av ungdomar och urfolk, ut på gatorna som uppmanade till klimaträttvisa nu. Marschen kulminerade med ett möte där BIPOC-ungdomar kraftfullt talade sanning till makten. Helena Gualinga, aktivist för urfolk och klimaträttvisa från Sarayaku, sa: "Hur många gånger måste vi dela vårt trauma och fälla våra tårar för att bli hörda? Jag står här med mina vänner och systrar, inklusive (den pakistanska klimaträttsförespråkaren) Alisha Siddiqa, för att uppmana till handling och rättvisa ... vi måste arbeta i gemenskap och solidaritet med människorna i frontlinjen från Amazonas till Pakistan!"