Ecuador försvarar sitt folks rättigheter och avvisar ytterligare en komplott av Chevron!

För några dagar sedan bad vi er att hjälpa till att vidta åtgärder för att tala om för Ecuadors regering att hålla Chevron ansvariga för dess avsiktliga förorening av Amazonas, innan den lagliga deadlinen. 

Goda nyheter: det fungerade! Ecuador avfärdade och gjorde en formell överklagan mot en dom som gjorts till Chevrons fördel av en investerarpanel – ökända för att höja företags intressen över lokala samhällens rättigheter – verksamma under Permanenta skiljedomstolen.

Inom några timmar skickade Amazon Watchs supportrar över 20 000 email i solidaritet för drabbade samhällen och det civila samhället i Ecuador. De sa till Ecuadors president, justitieminister och ambassadör i USA att försvara ecuadorianska folkets rättigheter och avvisa Chevrons försök att undkomma rättvisa.

Budskapen hördes klart och tydligt, och Ecuador kommer att fortsätta att överklaga "beslutet" som skulle få skattebetalare i Ecuador att betala räkningen för att städa upp 16 miljarder liter giftiga oljeavfall i Amazonas. Vilket Chevron redan medgivit att de medvetet dumpade där mellan 1964-1992, medan de verkade under namnet Texaco. 

Dessa investerarpaneler, som är en del av Investor-State Dispute Settlement System, eller ISDS, är kända för att lyfta fram företagens intressen framför mänskliga rättigheter. Skiljedomaren  i Chevron-Ecuador-fallet ignorerade vid upprepade gånger bevis som inte bara bekräftade Chevrons skuld för den ursprungliga kontamineringen, utan avslöjade företagets bedrägeri. Företaget försökte undgå att betala domen genom att muta ett vittne i den amerikanska federala domstolen och förfalska bevis.

I Protokoll från tribunalen avslöjar att Alberto Guerra, en skandalös ex-domare som blev nyckeln i Chevrons RICO-mål mot ecuadorianer och deras juridiska team som ett sätt att undvika att betala 2011 års ecuadorianska dom på 9,5 miljarder dollar, erkände: "Ja sir, jag ljög där. … Jag var inte sanningsenlig”, när han tillfrågades om hans anklagelse om att målsägandenas juridiska team erbjöd honom en muta på $300 000 för att döma till deras fördel.

Protokollet diskuterar också rättsmedicinska bevis som motbevisar Guerras tidigare påstående att målsäganden spökskrivit den slutliga domen mot Chevron. Han erkände i vittnesbåset och vittnade att han medvetet införde falska och vilseledande bevis vid RICO-rättegången och att företaget erbjöd honom mer pengar om han kunde framställa bevis eller kopior av ett "spökskrivet" utkast till dom. Det kunde han inte. 

"Vi kunde inte hitta huvuddokumentet," kom Guerra ihåg att Chevron sa, "hade vi kunnat hitta det, hade vi kunnat erbjuda dig ett större belopp, vi har $18 000 till dig."

Domen från investerarpanelen är något som inte kan inte hedras av Ecuadors regering. Utöver att vara baserad på Chevrons avslöjade bedrägeri så kränker det även rättigheterna för de drabbade människorna, ignorerar beslut som fattats av Ecuadors högsta domstolar och strider mot grundlagar. Ecuador kommer att förbli under press från Chevron och internationella företagsfrämjande intressen över att acceptera denna dom. Det är just därför internationella solidaritetsåtgärder är avgörande.

Rörelsen för rättvisa i Ecuador och ansvarstagande från Chevron är avgörande för själva idén om företagsansvar. Ecuadorianer har genomlidit årtionden av giftig kontaminering, juridisk mobbning och kränkningar av rättigheter, och det globala samfundet måste fortsätta att stödja deras episka kamp för rättvisa – en kamp som påverkar oss alla.

-Paul Paz y Miño

Översatt av: Angelica Herrera