Vi spinner ett nät av direkta åtgärder mot nya horisonter genom solidaritetsbidrag

Den aktivistledda Amazon Defenders Fund (ADF) skapar ett solidariskt band mellan Amazon Watch och våra partner och allierade i Amazonas, och bidrar till det täta nätet av direkta aktioner i deras territorier.

Våra ADF-bidrag tillgodoser brådskande säkerhetsbehov för utsatta Earth Defenders och kanaliserar resurser till urfolksledare, samhällen och organisationer, liksom till traditionella samhällen och allierade ideella organisationer och sociala rörelser. Dessa snabba solidaritetsbidrag går till organisatoriskt och juridiskt stöd, kommunikation, resor och mobiliseringar som leds av urfolken samt till småskaliga lokala ekonomiska initiativ för urfolken. 

Från juli 2021 till juni 2022 fördubblade ADF sin tidigare mobilisering av direkt, snabb och säker solidaritetsfinansiering till lokala organisationer i Amazonas. I dag omdirigerar fonden 2 miljoner dollar per år till urfolk och skogsfolk, med respekt för deras holistiska, inbördes relaterade och ömsesidiga kosmovision samtidigt som den åtar sig att stödja ackompanjemangsprocesser för självbestämmande, autonomi, urfolks rättigheter och territoriell integritet.

Vi är stolta över att delta i arbetet med att förena kvinnor i hela Amazonas, bland annat med ANMIGA (National Association of Ancestral Indigenous Women Warriors) i Brasilien och Mujeres Amazónicas, ett kollektiv av kvinnliga försvarare i ecuadorianska Amazonas, som arbetar outtröttligt för att återupprätta hopp och balans i regnskogen.

Kvinnors nya ledarskap, från territoriellt försvar till politisk förändring

Credit: Angela Martinez / Amazon Watch

I oktober 2021 genomförde det kvinnliga ledarskapet i Coordination of Indigenous Organizations of the Amazon River Basin (COICA) sitt första kvinnotoppmöte i Colombia - med solidaritetsmedel från ADF - i syfte att främja rörelsen för att avveckla patriarkatet i Amazonas.

Den deklaration som toppmötet resulterade i, med titeln "Indigenous women in movement, Amazonía alive for the defense of our big house", representerade överläggningar och reflektioner från ledningen för 511 Amazonasfolk.

Deklarationen föreskriver skapandet av en kvinnofond för Amazonas, bildandet av ett nätverk för kvinnliga försvarare av Amazonas territorium och inrättandet av en colombiansk kvinnorörelse för Amazonas, samtidigt som man kräver att kvinnor ska delta på lika villkor i alla COICA:s områden, inklusive i dess medlemsorganisationer, både lokalt och internationellt, och att de ska fatta beslut på lika villkor. 

"Fortsätt att gå, dela med dig och lära dig i enighet, och framför allt att erkänna den stora styrkan i vår mångfald."

COICA:s deklaration om kvinnors ledarskap, oktober 2021.

Former för motstånd och vitalisering

Ecuadors Mujeres Amazónicas strävar efter att utmana, avslöja och åtgärda alla former av våld mot kvinnor i Amazonas. Mujeres Amazónicas använder sig av olika strategier för att fokusera på prioriteringarna för de kvinnor som utsätts för de negativa effekterna av exploateringen och expropriationen av deras kroppsliga territorium och den jord som vi delar.

“Urfolkens kvinnor är innehavare av förfädernas kunskap och bärare av språket och vår kultur. Vi försvarar våra territorier och familjer. Men könsrelaterat våld mot Amazonas kvinnor fortsätter att förbises i urfolksamhällen och av resten av samhället. Kvinnor som bestämmer sig för att lämna våldet har lite eller inget ekonomiskt, juridiskt eller känslomässigt stöd. Utvinningsrelaterat våld mot marken och urfolkskvinnors kroppar går hand i hand. Vi anser att om man helar kvinnor så helar man också jorden.”

Mujeres Amazónicas

Casa Mujeres Amazónicas

Mujeres Amazónicas har skapat en unik läkningsprocess genom att anordna "Healing Circles", utrymmen där kvinnor från urfolken som har upplevt våld kan träffa andra och läka kollektivt och individuellt. Denna process gör det möjligt att skapa solidaritetsnätverk som en metod för att återhämta och utveckla individens och gemenskapens kapacitet och resurser.

Som den guatemalanska Maya K'iche'-forskaren Gladys Tzul Tzul har sagt är "viljan att leva" "den politiska energi som urfolkens kvinnor producerar för att bevara minnet och försvara landet". År 2022 stödde ADF Mujeres Amazónicas med snabba medel för öppnandet av ett fysiskt utrymme där healingcirklar kan hållas

Brasiliens Free Land Camp: Förändring av horisonter längs olika vägar och riktningar

Kayapo-kvinnor på Free Land Camp. Credit: Isis Medeiros / Amazon Watch

ADF samarbetade med partners i Brasilien för att möjliggöra flera delegationer från Amazonas till den årliga sammankomsten för Brasiliens urfolk, Free Land Camp, Acampamento Terra Livre (ATL). Den största sammankomsten i dess historia, 2022 års ATL, samlade 7 000 representanter för urfolken från hela landet i Brasília.

Under en vecka av aktiviteter fokuserade deltagarna på urfolkens röster och kulturer samtidigt som de konfronterade de krafter som undergräver deras rättigheter och gjorde rörelsens krav hörda. I kraftfulla aktioner protesterade de mot den nuvarande lagliga attacken mot urfolkens landrättigheter, inklusive lagförslag 191, som syftar till att öppna urfolkens land för gruvdrift och kommersiell exploatering, och lagförslag 490, ett landgrabbing-program som skulle ändra avgränsningen av urfolkens territorier. De fördömde också den explosionsartade ökningen av olaglig guldbrytning på Amazonas urfolks mark.

Joênia Wapichana, Brasiliens första urfolks-kongresskvinna Credit: Midia Ninja

ATL tog fram lösningar och viktiga röster från andra än urfolken, inklusive Brasiliens tidigare president Lula da Silva, som lovade att stödja rörelsen för urfolken i Amazonas. 

Amazon Watch har haft en bidragsfond under sin 26-åriga historia, men dagens Amazon Defenders Fund överträffar vår tidigare förmåga att mobilisera solidaritetsfinansiering till våra partners och allierade på plats.

Detta kommer i ett kritiskt ögonblick då Amazonas och dess folk utsätts för ett angrepp utan motstycke, vilket kräver nya nivåer av stöd för att stå emot de ökande hoten och stödja välbehövliga lösningar som håller regnskogen levande och skyddar dess försvarare.

Angela Martínez

Sandra Hägglund