Porträtt av kvinnliga försvarare som enas över Amazonas

“Jag oroar mig för mina barn, för alla våra barn och för framtida generationer. Trots vår kamp att behålla jorden i balans, att skydda våra territorier och vår tradition, är Amazonas i fara.” - Mayalú Txucarramãe

Urfolkskvinnor över hela Amazonas kommer samman som aldrig förr för att skydda och försvara våra liv, rättigheter, kroppar och territorier som är under ständigt ökande hot. I september 2021 samlade the National Association of Ancestral Indigenous Women Warriors of Brazil mer än 5 000 urfolkskvinnor från 172 nationaliteter för att marschera i motstånd mot Bolsonaroregeringens attacker på urfolks rättigheter. 

En delegation av Mujeres Amazónicas, ett kollektiv av kvinnliga urfolksförsvarare som arbetar mot utvinning i ecuadorianska Amazonas, anslöt sig till den historiska sammankomsten. Tillsammans marscherade, dansade, och sjöng vi samt delade historier och försvarsstrategier. Där mötte jag vackra och inspirerande kvinnor, även Mayalú Txucarramãe. Hon är en mamma och en alltmer framstående kvinnlig ledare av Kayapó Mebêngôkre- och Waujafolket. Hon är dotter till Cacique Megaron och barnbarn till Cacique Raoni Metuktire, globalt erkända Kayapókämpar som har kämpat för att försvara Kayapóterritoriet i urfolksreservatet Xingú från Belo Montes megadam, industriell jordbruksnäring, beslagtagning av mark och den brasilianska regeringen. 

Min farfar/morfar sade för länge sedan att människans okontrollerade handlingar har skapat obalans i naturen. Fiskar dör eftersom floder torkar ut och detta har även skadat skogar. Regnets cykel är inte densamma, vilket påverkar växterna och djuren. Detta gör mig ledsen eftersom min farfar/morfar innan han dog sade till mig att han var en del av landet, en del av floden, en del av skogen. Då ser jag att naturen gråter, som om det var min farfar/morfar som grät…För mig är att ta hand om naturen att ta hand om mina förfäder.
— Mayalú Txucarramãe

Några månader efter att ha mött Mayalú hade jag möjligheten att besöka henne och hennes familj i heligt Mebêngôkre (Kayapó) territorium tillsammans med min vän Alice Aedy som är dokumentärfotograf, filmskapare och medgrundare till Earthrise Studio. Vi fick också sällskap och stöd från Jack Harries, Eric Marky, och min syster Helena Gualinga.

Resan in i Kayapóterritoriet är utmattande och förkrossande. Den kräver flera dagars resa med bil och motorkanot från den närmaste staden. På vägen passerade vi skövlade skogar, tungt lastade lastbilar och milslånga vidder av sojafält som en gång var skogar och urfolksmark. Detta är vad som omger Xingu - en helig urfolksmark och en flod. 

När vi var i Mebêngôkreterritorium i Metuktiresamhället så återförenades vi med Mayalú och träffade hennes familj, även Raoni, vilket var en otrolig ära. Fram tills vi anlände hade Raoni inte haft utomstående besök sedan förra året, då hans fru gick bort och han överlevde COVID-19. Vi träffade även Irepoti Metuktire, en ung, kvinnlig ledare från Kayapó som stöttar urfolks hälsa via Casas de Apoio à Saúde Indígena, och som lär sig och följer i fotstegen av andra kvinnliga urfolksledare. 

Tillsammans välkomnade de oss som familj in i deras hem och samhälle. Vi delade berättelser om våra folks motstånd mot markrofferi och utvinning och våra distinkta erfarenheter som urfolkskvinnor. Vi utbytte kunskap om Witukmålning. Samhällets kvinnor målade våra ansikten och kroppar på det traditionella Mebêngôkre viset med Wituk, som de kallar Jenipapo och Achiote, min syster och jag färgade vårt hår med Wituk på traditionellt Kichwa sätt. 

Mebêngôkrekvinnor är starka, precis som Kichwakvinnor. Vi är på frontlinjerna av alla hot som våra folk och territorier står inför och vi fortsätter att möta könsbaserad diskriminering och våld. Men det stoppar inte oss. Tvärtemot står vi starkare tillsammans och reser oss!

Detta är bara början! Vi bygger partnerskap av kvinnliga urfolksförsvarare över Amazonas. Som våra systrar på ANMIGA säger, “Vi är jordens botemedel.”

Vår överlevnad är skogens överlevnad, och skogens överlevnad är planetens överlevnad. Vi är på gränsen. Men tills dess, kommer vi vara motståndet,
— Mayalú till en journalist 2021. 

Nina Gualinga

Översättning: Isabelle Holman


Nina Gualinga är en kvinnlig försvarare av Amazonas från Kichwasamhället i Sarayaku i den ecuadorianska Amazonas som förespråkat kvinnors rättigheter och klimaträttvisa. Hon är en internationell talesperson för Mujeres Amazonicas och Women Defenders Program Coordinator på Amazon Watch. 

Alice Aedy är en 28 årig dokumentärfotograf, filmskapare och förkämpe vars fokus är sociala rättvisefrågor vilket inkluderar påtvingad migration, klimaträttvisa och kvinnors berättelser. Alice är också medgrundare till Earthrise Studio, en kreativt studio som kommunicerar om klimatet.