Samer

Idag firar vi samernas nationaldag!

Idag, 6 februari, firar vi samernas nationaldag, en dag då vi vill lyfta det samiska urfolket, dess kultur och levnadssätt. Men vi vill också uppmärksamma det förtryck, rasism, stöld och kränkningar av och mot samernas uttryck och rättigheter som inte bara pågått i det förflutna, utan som fortfarande är närvarande i vårt samhälle.

Samernas fortsatta kamp mot Beowulfs gruvetablering i Gállok

Samerna har likt hela världens urfolk länge utkämpat en kamp mot de yttre krafter som ständigt försöker exploatera deras mark och kränka deras rättigheter. Senaste tidens händelser rörande beslutet om en potentiell gruvetablering av Beowulf Mining några mil utanför Jokkmokk har därför väckt stora protester från samerna, men även från FN-experter och civilsamhällesorganisationer.

#BackaGirjas och Sveriges förhör i FN

Domen av Girjasmålet har väckt starka reaktioner. Mycket rasism och hatiska uttalanden har kommit till ytan på olika sociala medier, men ett enormt stöd för Girjasborna har också visats genom hashtaggen #BackaGirjas. Olika åsikter kring domen och dess konsekvenser har debatterats, och när Sverige förhördes i FN:s råd för mänskliga rättigheter i måndags var samiska rättigheter en återkommande punkt.

Historisk seger för Girjas sameby

Tio år efter att rättsprocessen inletts kom domslutet idag: Samerna vinner Girjasmålet! Målet har behandlat huruvida det är staten eller Girjas sameby som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns renbetesområde i fjällen. Nu är det alltså fastställt att Girjas sameby har ensamrätt att upplåta jakt och fiske, något som högsta domstolen i första hand hänvisar till principen om urminnes hävd. Detta principiellt viktiga domslut är prejudicerande och kan få stor betydelse för andra samebyars anspråk på landrättigheter.

Återbegravning av samiska kvarlevor i Lycksele

På internationella urfolksdagen den 9 augusti skedde det hittills största återlämnandet av samiska kvarlevor i svensk historia. Repatrieringen kan bli vägledande för framtida återbördanden, då dessa inte är de enda samiska kvarlevor i statens innehav. Sedan samernas krav på repatriering för tolv år sedan har svenska staten inte visat mycket intresse i frågan och endast på grund av ihärdigt arbete från samerna själva har enstaka kvarlevor återlämnats.

Världskongress för renskötare

Samerna är vårt eget lands ursprungsfolk, och Amazon Watch Sverige står bakom alla urfolks kamp världen över.

Vi anser att ursprungsbefolkningens självbestämmande är av största vikt, och att deras kunskaper, kulturer och traditionella metoder bidrar kraftigt till en hållbar och rättvis förvaltning av jorden.

Den 16-20 augusti 2017 anordnas den sjätte världskongressen för renskötare i Jokkmokk, men den här gången blir det utan ekonomiskt stöd från värdnationen.

Sverige har valt att inte vara med och finansiera kongressen, något som upprört många samer.

Vi kommer vara där för att visa vårt stöd!!!