Ecuadors jakt efter olja

Tidigare i år höll Ecuadors president Lenin Moreno årets första nationella TV-uttalande. Lyssnare som hoppades på goda nyheter fick istället ett tillkännagivande av ytterligare en korruptionsskandal. President Moreno, stödd av FN, genomförde en granskning som hittills har sänt en vicepresident till fängelse och visat på involvering av 317 före detta regeringstjänstemän. Granskningen visade även att drygt hälften av de 5 miljarder dollar som staten betalat för olje-relaterade infrastrukturprojekt det senaste årtiondet har försvunnit. Förutom det faktum att stora mängder pengar har försvunnit har dessutom stora delar av arbetet inte gjorts korrekt eller inte alls.

Ya Basta!

Amazonas är världens största tropiska regnskog med en enorm biologisk mångfald. En tredjedel av vår planets djur och växter finns där samt en femte del av allt sötvatten. Runt 400 olika urfolksgrupper är helt beroende av regnskogen för deras fysiska och kulturella överlevnad. Urfolken i världen motsvarar ungefär 4-5 % av mänskligheten, men de skyddar hela 80 % av den biologiska mångfalden.

Sacred Headwaters

Vi har precis varit på ett inspirerande möte med urfolksledare från hela västra Amazonas. Vi fick hopp och klarhet gällande planer att stoppa all förstörelse av regnskogen.

Foto: Neil Palmer (CIAT).

I årtionden har Amazon Watch stått sida vid sida med urfolkssamhällen i västra Amazonas för att kämpa mot olje- och gruvbolag och andra industriella projekt. Vi har haft många framgångar och våra allierade urfolksgrupper har alltid vetat att det finns ett ännu effektivare sätt att skydda en av de mest vitala regionerna på vår planet.

Låt inte Bolsonaro plundra Amazonas

Alltsedan Brasilens nya President Jair Bolsonaro tog makten har både miljö och mänskliga rättigheter hamnat i farozonen. Hans löften om att öppna upp Amazonas för företag kan resultera i enorm skogsskövling och utsläpp av stora mängder växthusgaser, men han är inte den enda som är skyldig. Företagen som har accepterat has inbjudan att tjäna stora summor på utvinning i Amazonas och de finansiella institutioner som tillför kapital är lika skyldiga.

President Bolsonaro: #elenão

Högerpopulisten Jair Bolsonaro har vunnit presidentvalet i Brasilien med 55,2 procent av rösterna. President Bolsonaro har en bakgrund som militär och är vapenförespråkare. Han är dessutom emot abort, samkönade äktenskap och genuspedagogik i skolan.

Dock finns det risk att det blir urfolken och Amazonas som drabbas värst av Bolsonaros politik. Han vill nämligen sätta stopp för miljöorganisationers aktiviteter i Brasilien och riva sönder de hinder som finns för att kunna skövla regnskogen.

Urviktigt - en podd

Urviktigt är en podd av Amazon Watch Sverige som handlar om urfolk, miljö, djur och natur.

Vi kommer att ha en mängd intressanta gäster, allt från forskare till aktivister, från kultur profiler och konstnärer till våra egna medarbetare ute på fält. 

Vi kommer även att prata med urfolken själva. Beroende på gäst kommer avsnitten antingen vara på svenska eller engelska.

Alla avsnitt går att lyssna på vår hemsida, iTunes eller Acast.