#PrayforAmazonia

Amazonas brinner och har gjort det i flera veckor, något som gått obemärkt förbi de flesta nyhetsbyråer i världen. Nu trendar hashtaggen #PrayforAmazonia på Twitter där folk försöker uppmärksamma det bisarra faktum att Amazonas brinner precis i detta nu. Användare är ursinniga på mediefrånvaron, Brasiliens presidents agerande och på det faktum att när Notre Dame brann stannade hela världen upp men nu när jordens lungor står i lågor reagerar ingen.

Tusentals urfolkskvinnor marscherar för sina rättigheter

I veckan marscherade tusentals urfolkskvinnor för sina rättigheter i Brasilien! Kvinnorna mobiliserade för regnskogen, urfolksrättigheter och deras rätt till hälsa under temat ”Territory: our body, our spirit”. Marschen arrangerades i samband med ett första forum för urfolkskvinnor i syfte att uppmärksamma urfolkskvinnors ansträngningar och viktiga frågor för att garantera sina mänskliga rättigheter och rädda regnskogen.

Återbegravning av samiska kvarlevor i Lycksele

På internationella urfolksdagen den 9 augusti skedde det hittills största återlämnandet av samiska kvarlevor i svensk historia. Repatrieringen kan bli vägledande för framtida återbördanden, då dessa inte är de enda samiska kvarlevor i statens innehav. Sedan samernas krav på repatriering för tolv år sedan har svenska staten inte visat mycket intresse i frågan och endast på grund av ihärdigt arbete från samerna själva har enstaka kvarlevor återlämnats.

Mundurukufolkets verklighet i Bolsonaros Brasilien

I dessa mörka dagar behöver vi lösningar som inspirerar och som matchar allvaret av våra kollektiva utmaningar. Ingenstans är detta mer uppenbart än i brasilianska Amazonas där oersättliga skogar och de urfolk som skyddar den står inför svåra kriser. Skogsskövlingen uppgår nu i tre fotbollsplaner per minut och med dödliga invasioner av urfolkens territorier på uppgång har Bolsonaros regim skapat ett socialt klimat som driver världens största regnskog mot en oåterkallelig brytpunkt som har drastiska konsekvenser för oss alla. Amazon Watchs programdirektör Christian Poirier har nyligen besökt Mundurukufolket i brasilianska Amazonas och berättar nedan om deras kamp och upplevelser.

Urfolksledare brutalt mördad i Brasilien

Urfolksledaren Emyra Waiãpi har hittats knivhuggen till döds i samband med en landinvasion på Waiãpimark i Brasilien. Dussintals gruvarbetare ska ha invaderat ett Waiãpisamhälle och tvingat invånarna att fly från sin by efter mordet på deras ledare. Urfolken har uppmanat lokala och nationella myndigheter att ta situationen på största allvar då spänningarna mellan urfolk och gruvarbetare eskalerat sedan president Bolsonaros tillträde, och hotar att sluta i ett blodbad.

Höjdpunkter från UNPFII 2019

En gång om året bjuder FN in hundratals urfolksledare från hela världen till New York för att delta i FN:s Permanenta Forum för Urfolksfrågor, UNPFII. Årets tema var ’Traditionell kunskap: Generation, överlåtelse och skydd’. Eftersom urfolksterritorier ofta omfattar de mest orörda skogarna och över 80% av den globala mångfalden, är det uppenbart att respekt för urfolkens rättigheter och deras traditionella kunskaper är nyckeln till att skydda Moder Jord. Detta budskap kunde höras på flera offentliga möten och sidoevenemang under hela UNPFII-veckan.

Kraft till beskyddarna i Ecuador

Runt om i Amazonas ökar urfolken sina ansträngningar för att skydda regnskogen och deras rättigheter från utvinningsindustrin, lantbruksnäringen och andra industriella hot. För att göra detta måste de kunna kommunicera effektivt med omvärlden från sina avlägsna samhällen, ha tillgång till elektricitet samt implementera hållbara lösningar för hantering och skydd av territorierna. Amazon Watch hjälpte nyligen tre Kichwasamhällen att föregå med gott exempel för fossilbränsleindustrin genom att installera naturvänlig och förnyelsebar energi!

Chevrons juridiska taktiker fördöms av Amnesty och Greenpeace

Kampen mot Chevron fortsätter. Efter årtionden av juridisk strid mot företaget som förorenat Amazonas med giftigt avfall kräver nu ett flertal ledande människorätts- och miljöorganisationer, bland annat Amnesty International och Greenpeace, att justitiedepartementet i USA utreder Chevrons korrupta taktiker. Om Chevrons mål är att tysta sina kritiker, har dom bara lyckats skapa motsatt resultat!

Brasiliens urfolk kämpar

Solen steg över Brasiliens huvudstad Brasília den 24 april när tusentals representanter från Brasiliens urfolkssamhällen samlades i landets politiska epicenter ”Esplanade of Ministries”. Medan tält restes för att forma ett läger hördes traditionell sång och dans från deltagarna som rest långa vägar för att göra sin röst hörd inför den regering som bestämt sig för att frånta dem deras rättigheter och territorier.

Den katastrofala Bolsonaro-Trump duon

Bolsonaro och Trump är en förödande kombination. Två personer med minimal respekt för miljö och minoritetsrättigheter kan komma att slå sig samman för att ”utveckla” Amazonas. I mars mötte Brasiliens nya högerextrema president Jair Bolsonaro sin förebild Donald Trump i Vita huset. Enligt en Reuters artikel var ett av deras samtalsämnen hur man ska samarbeta gällande Amazonas.

Ecuadors jakt efter olja

Tidigare i år höll Ecuadors president Lenin Moreno årets första nationella TV-uttalande. Lyssnare som hoppades på goda nyheter fick istället ett tillkännagivande av ytterligare en korruptionsskandal. President Moreno, stödd av FN, genomförde en granskning som hittills har sänt en vicepresident till fängelse och visat på involvering av 317 före detta regeringstjänstemän. Granskningen visade även att drygt hälften av de 5 miljarder dollar som staten betalat för olje-relaterade infrastrukturprojekt det senaste årtiondet har försvunnit. Förutom det faktum att stora mängder pengar har försvunnit har dessutom stora delar av arbetet inte gjorts korrekt eller inte alls.

Ya Basta!

Amazonas är världens största tropiska regnskog med en enorm biologisk mångfald. En tredjedel av vår planets djur och växter finns där samt en femte del av allt sötvatten. Runt 400 olika urfolksgrupper är helt beroende av regnskogen för deras fysiska och kulturella överlevnad. Urfolken i världen motsvarar ungefär 4-5 % av mänskligheten, men de skyddar hela 80 % av den biologiska mångfalden.