Amazonas

Amazonas Skövlade Område har Blivit Kolkälla

En ny 10 årig studie indikerar att stora delar av Amazonas regnskog nu avger mer koldioxid än vad den binder. Orsaken tros vara omfattande avskogning.

Studien har varannan vecka i 10 år mätt växthusgaserna över Amazonasområdet. Största delen av regnskogen kan fortfarande absorbera enorma mängder koldioxid, men i den del som avskogats avsevärt verkar den kapaciteten helt försvunnit. Istället har detta område blivit en källa till mer koldioxid i atmosfären.

Alternativa nobelpriset

Amazon Watch bjuder in allmänheten, tillsammans med ett flertal andra organisationer, att träffa två av Right Livelihood-pristagarna: Davi Kopenawa och Aminatou Haidar. Dessa två eldsjälar prisas för sitt demokrati- och miljöarbete i Amazonas respektive Västsahara – samtidigt investerar AP- fonderna i bolag vars kopplingar till dessa två områden riskerar att bidra till folkrättsbrott och skogsskövling.

Ovärderlig

Jag är född och uppvuxen i de småländska skogarna, så naturen har alltid varit en stor del av mitt liv. För mig har det alltid varit självklart att både djur och växter är medvetna. Eller åtminstone att de har kognitiva eller intelligenta förmågor. När jag besökte Amazonas för första gången för ungefär tio årsedan blev jag glatt överraskad att jag inte var ensam med att se träd, växter och djur som lika levande, medvetna och värdiga av respekt som människor. Urfolken höll dessa åsikter och de levde sina liv efter dem.

Rubrikerna har tystnat, men Amazonas brinner fortfarande

Bränderna i Amazonas har försvunnit från rubrikerna och fokus har riktats mot nya kriser världen över, men Amazonas fortsätter att brinna. Tusentals bränder bröt ut i brasilianska Amazonas under september månad, något som faktiskt är en minskning jämfört med förra året. Tack vare konsekventa påtryckningar från omvärlden och urfolken sattes extra resurser in för att släcka bränderna. Tyvärr kan vi redan se att framstegen bara är tillfälliga.

Vi måste stå starka tillsammans med urfolken för att skydda Amazonas

Världens uppmärksamhet har riktats mot de hemska Amazonasbränderna i Brasilien och Bolivia och många har undrat vad de kan göra för att hjälpa. Denna korta video, som lanserades i samband med Klimatveckan, är en ansträngning för att bredda förståelsen för vad som händer i Amazonas och vad vi som ett globalt samhälle kan göra åt det.

Amazonasbränderna - uppdatering

Bränderna härjar fortfarande i Amazonas trots att ett intensivare släckningsarbete har påbörjats. Den globala uppmärksamheten har gjort Amazonasbränderna till ett internationellt fenomen som skapat stort engagemang och debatt. Människor i hela världen har engagerat sig och demonstrerat på gator, torg och brasilianska ambassader. Världens regeringar har tvingats ta ställning till bränderna och Amazonas bevarande vilket gjort tragedin till även en politisk fråga. Amazon Watch har uttalat sig vid ett flertal tillfällen i media om bränderna, de bakomliggande orsakerna och det långsiktiga arbete som behövs för att förhindra framtida förstöring av regnskogen.

Tillsammans är vi starka

ETT STORT TACK till alla som har donerat och som fortsätter att visa sitt stöd för vårt viktiga arbete att skydda Amazonas och urfolkens mänskliga rättigheter. Senaste dagarna har vänner, allierade och supporters visat ett enormt engagemang.

Bränderna i Amazonas har fått stor uppmärksamhet världen över och vi är rörda över att så många människor har kommit till dess försvar. Amazon Watch har arbetat dygnet runt med att se till att omvärlden både förstår grunden och lösningen till krisen.

#PrayforAmazonia

Amazonas brinner och har gjort det i flera veckor, något som gått obemärkt förbi de flesta nyhetsbyråer i världen. Nu trendar hashtaggen #PrayforAmazonia på Twitter där folk försöker uppmärksamma det bisarra faktum att Amazonas brinner precis i detta nu. Användare är ursinniga på mediefrånvaron, Brasiliens presidents agerande och på det faktum att när Notre Dame brann stannade hela världen upp men nu när jordens lungor står i lågor reagerar ingen.

Ya Basta!

Amazonas är världens största tropiska regnskog med en enorm biologisk mångfald. En tredjedel av vår planets djur och växter finns där samt en femte del av allt sötvatten. Runt 400 olika urfolksgrupper är helt beroende av regnskogen för deras fysiska och kulturella överlevnad. Urfolken i världen motsvarar ungefär 4-5 % av mänskligheten, men de skyddar hela 80 % av den biologiska mångfalden.

Sacred Headwaters

Vi har precis varit på ett inspirerande möte med urfolksledare från hela västra Amazonas. Vi fick hopp och klarhet gällande planer att stoppa all förstörelse av regnskogen.

Foto: Neil Palmer (CIAT).

I årtionden har Amazon Watch stått sida vid sida med urfolkssamhällen i västra Amazonas för att kämpa mot olje- och gruvbolag och andra industriella projekt. Vi har haft många framgångar och våra allierade urfolksgrupper har alltid vetat att det finns ett ännu effektivare sätt att skydda en av de mest vitala regionerna på vår planet.